Oppladning på Landeskogen

FacebookFacebook

FacebookmailFacebookmail


Verden ser med spenning og forventning fram mot valget i Myanmar denne høsten. Et valg mange mener blir avgjørende for framtida i dette tidligere diktaturet i Sørøst Asia. På Landeskogen fikk vi besøk av tre burmesere som er redd verden skal glemme dem

dyspnoea.4An important issue prior to the institution of any sildenafil citrate.

.

Checkpoint Charlie og Berlinmuren symboliserer håpet om at murer skal falle også i Myanmar 
. Fra v: Dr Kem Thang, Helga Arntzen, U Bung Kone og Jonathan Thang.

Checkpoint Charlie og Berlinmuren symboliserer håpet om at murer skal falle også i Myanmar. Fra v: Dr Kem Thang, Helga Arntzen, U Bung Kone og Jonathan Thang. (Foto: Kristian Røssaak)

Jonathan Thang er politisk aktivist og flyktning fra Myanmar. Han har bodd i Norge siden 2006 og velger å kalle landet han flyktet fra for Burma
. «I 1997 byttet militærregimet navn til Myanmar. Spesielt etter studentmassakrene i 1988 var navnet «Burma» blitt for belastende
. Siden jeg ikke anerkjenner regimet, aksepterer jeg heller ikke navnebyttet», sier han.

Landets offisielle navn er Myanmar og det brukes i FN og i de fleste andre land. Det gjør også Dr Kem Thang og U Bong Kone, som også besøker fredssenteret i Grendi denne dagen.

U Bung Kone er en fremstående advokat og menneskerettighetsforkjemper. Nå er han i Norge blant annet for å samtale med eksilburmesere om den politiske situasjonen hjemme. Alle tre tilhører den etniske minoriteten Chin, som holder til øst i Myanmar, mot grensa til India. Ikke minst situasjonen for de etniske minoritetene opptar ham. « Militærregimet er gode til å spille de etniske og religiøse gruppene ut mot hverandre, og slik svekker de opposisjonen
. Det er viktig at de ulike minoritetene får en sterk politisk stemme etter valget».

U Bung Kone bidrar også med råd til eksilburmesere i spørsmålet om de nå bør vende hjem. « Mitt råd er at de ikke kommer hjem nå. Det er ingen garanti for at de ikke blir fengslet, eller forfulgt. Det er bedre at de blir værende i for eksempel Norge, slik at barna får en god utdannelse og demokratisk trening som vil komme til nytte i Myanmar seinere».

Dr Kem Thang er en sentral leder for adventistene i Myanmar. Han er opptatt av hvordan sivilsamfunnet kan styrkes. « Vi må få et pensum i skolene som er nyttig for å utvikle landet vårt. Vi trenger bedre kunnskaper om moderne landbruk. Vi vet at Myanmar vil bli hardt rammet av klimaendringer og vi må bygge kapasitet for å møte disse utfordringene».

Dr Kem Thang, Helga Arntzen og U Bung Kone foran bildet av ville gledesscener i Berlin da muren falt.

Dr Kem Thang, Helga Arntzen og U Bung Kone foran bildet av ville gledesscener i Berlin da muren falt. Når får vi se slike bilder fra Burma? (Foto: Kristian Røssaak)

Alle tre er opptatte av at USA og EU må presse myndighetene i Myanmar til å videreføre demokratiseringsprosessene og til å gjennomføre et fritt og rettferdig valg. «Dessverre for oss er verden nå mest opptatt av Syria og Irak. Dette reduserer trykket mot regimet i en skjebnetime for landet».

«Dere må sette menneskeverdet og menneskerettighetene foran alt», var Arntzen sitt råd til fredsaktivistene.

Kristian Røssaak

 

FacebookFacebook

FacebookmailFacebookmail
Dette innlegget ble publisert i Generelt, Nyheter. Bokmerk permalenken.