Landeskogens fargerike historie blir bok

FacebookFacebook

FacebookmailFacebookmail
Oddvar Schjølberg

Oddvar Schjølberg skriver bok om Landeskogens historie

”Fagert og storfelt, mest som eit slott å sjå til, ligg Landeskogen sanatorium oppe i furelia ovanfor Grendi
. Dit kjem tuberkuløse frå Sørlandet og Rogaland og vil prøve bli lækte for sjuken sin.”
Det er sokneprest Reidar Bolling som beskriver Landeskogen på denne måten i Byglands soge
. Og han har helt rett i sin beskrivelse
. For det hersker ingen tvil om at bygningen virkelig har en stolt og fargerik historie, der den majestetisk troner oppe i lia – ”mest som eit slott å sjå til”
.
Landeskogen Peace Center har en fargerik og spennende historie. Stedet har i løpet av sin 100-årige historie vært sted for en rekke bruksområder.
Hadde veggene på Landeskogen kunnet fortelle oss deres historier ville vi hørt beretninger om glede og forventing, om gryende håp, men også om nederlag
. Vi ville hørt om liv og død, om drømmer som ble skapt og om drømmer som brast. Kort sagt: om alle de ulike sidene i et menneskes liv.
Her har folk fra hele landet ”bodd” i kortere og lengre perioder, og alle har de sin egen bakgrunn og historie. Her var ingen grenser når det gjaldt sosial bakgrunn eller religiøs tilhørighet, og Landeskogen var i mange år som et lite norsk samfunn i miniatyr, samtidig som det har vært rom for sterke internasjonale innslag.
På Landeskogen har tidligere krigsfanger funnet ro etter opprivende opplevelser under annen verdenskrig, her har mennesker med tuberkulose fått hjelp og behandling, det var en trygg og harmonisk hjelp for fysisk og psykisk handikappede, og mennesker som slet med rusproblemer fikk hjelp til å takle sin hverdag. For å nevne noen av de gruppene som har gjestet Landeskogen.
Denne spennende historien skal nå samles mellom to permer, og arbeidet er allerede godt i gang. Boka er planlagt for utgivelse i forbindelse med 100-årsjubileet i 2012.
Mange har allerede bidratt med både stoff og bilder, og Riksarkivet i Kristiansand har stilt sitt materiale til disposisjon sammen med museer og kommuner.
Ofte har også privatpersoner interessante opplysninger som kan brukes i en slik ”Jubileumsbok”, og er det noen som har ett eller annet å bidra med, det være seg informasjon eller bilder, ville vi satt pris på om de kontaktet oss.
Det kan gjøres direkte på e-mail til oschjoe@online.no

FacebookFacebook

FacebookmailFacebookmail
Dette innlegget ble publisert i Generelt. Bokmerk permalenken.